Stories

Hospiteren wat is dat?

Misschien ben je momenteel druk opzoek naar een kamer in de stad waar je studie gaat beginnen in september of wil je in het nieuwe schooljaar gaan zoeken naar een kamer. Dan is de kans  heel groot dat je moet gaan hospiteren om bij mensen die een nieuw huisgenoot zoeken te worden uitgekozen.

Wat is hospiteren?

Tijdens een hospiteeravond komen alle potentiële nieuwe huisgenoten langs om kennis te maken met de bewoners. Het kan zijn dat alle mogelijke nieuwe huisgenoten tegelijk komen of dat dit in rondes is bijvoorbeeld vier rondes van vier personen. Tijdens een hospiteeravond wordt er gevraagd of je iets over jezelf kunt vertellen en zullen de bewoners je ook los van jouw verhaaltje vragen stellen, bijvoorbeeld van welke muziek je houdt, welke festivals je bezoekt of welk dier je zou zijn als je een dier was. Dit om jou beter te leren kennen en zodat zij straks het persoon kiezen die het beste past bij hun.

Tips voor hospiteren:

  1. Wees vooral jezelf. Niemand heeft er iets aan als je opeens een heel ander persoon bent en zeker niet als ze jou kiezen na de hospiteeravond, want dan zal je op een moment door de mand vallen.
  2. Wees optijd! Niemand houdt van mensen die te laat komen en een late opkomst zal geen goed doen. Mocht je nu vertraging hebben met het openbaar vervoer, wat nogal vaak voorkomt, zorg dan dat je een telefoonnummer hebt van de bewoners, zodat je ze kan bellen en kan melden dat je onderweg bent.
  3. Verzwijg je vele hospiteerpogingen. Mocht je nu al meerdere malen niet zijn gekozen na een hospiteeravond vermeld dit dan niet tijdens een hospiteeravond, dit zal vrij wanhopig overkomen op de bewoners.
  4. Wees enthousiast en actief. Je zal geen positieve indruk achterlaten als je niet blij en actief deelneemt aan de hospiteeravond. Als je blij en enthousiast overkomt hebben de bewoners ook gelijk een positief beeld die ze waarschijnlijk wel onthouden.
  5. Stel vragen. Vergeet niet om vragen te stellen, zoals de huurprijs incl. gas, water en licht, of je kan inschrijven op de kamer bij de gemeente. Jij komt uiteindelijk misschien wel in het huis te wonen die je op dat moment aan het bezoeken bent.

Mijn hospiteeravond

Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten van de hospiteeravond. Het was dus mijn allereerste hospiteeravond en ik was super zenuwachtig! Ik had dus in mijn berichtje geschreven dat als ik uitgenodigd was een bananenbroodcake zou maken. En belofte maakt schuld. Toen ik de uitnodiging kreeg heb ik wel even twee keer nagedacht of ik de cake wel zou maken. Ik vond het namelijk nogal slijmerig overkomen als ik de cake zou geven, maar uiteindelijk heb ik de cake gemaakt en deze gegeven toen ik vertrok en de anderen de deur al uit waren. Tijdens mijn hospiteeravond waren er vier rondes waarin elke ronde ongeveer 4 meiden langskwamen. Ik kreeg eerst een rondleiding door het appartement en daarna hebben we met zijn alle gepraat en hebben we allemaal vragen beantwoord, bijvoorbeeld naar welke festivals ik ga en van wat voor muziek ik hou, wat mijn goede eigenschappen zijn en mijn slechte. De dag erna kreeg ik ‘s ochtends een heel enthousiast berichtje met de vraag of ik hun huisgenootje wilde worden.

Nu wil ik er wel even bij vermelden dat het bijna nooit voorkomt dat je bij je eerste keer hospiteren ook gelijk uitgekozen wordt. Ik heb onwijs veel mazzel gehad. Geef dus ook niet bij de eerste, tweede of derde keer op. Uiteindelijk zal je iets vinden wat waarschijnlijk ook nog het beste bij je past.

Hebben jullie wel eens gehospiteerd? 

Liefs,

Mendie

Comments

comments

Leave a Reply