Stories

”Als we niks hadden gedaan stond ons gebouw in de brand”

Meerdere keren hoor je per dag een sirene. Is het niet een ambulance of politie dan is het de brandweer wel die zich naar een brand toe spoed. Maar nog nooit heb ik zelf noch een ambulance, politie of brandweer moeten bellen en daar ben ik harstikke blij om, maar een paar dagen geleden was het toch nodig.

Ik zat in mijn mijn kamer rustig aan mijn studie, totdat ik opeens een brandlucht rook. Ik vroeg me af waar die geur zo plotseling vandaan kwam en rook eerst aan mijn bureaulampje die al bijna twee uur aanstond. De geur kwam niet van het lampje af. Ik besloot om op onderzoek uit te gaan en begon in de keuken. Alles stond uit: gasfornuis, oven, broodrooster, maar waar kwam de brandlucht toch vandaan? Ik deed de deur open naar het balkon om te ruiken of de lucht van buiten kwam, maar dat ook niet. In de hal van het gebouw was er ook geen brandlucht te ruiken. De geur bleek dus echt uit onze keuken te komen, wat vreemd is aangezien de geur opeens was ontstaan en er niks aanstond.

Na alles nog een keer gecheckt te hebben en ik mijzelf geen raad meer wist, besloot ik om mijn huisgenootjes die nog op stage en werk waren te appen. Gelukkig was er al een huisgenootje onderweg, dus eventjes later konden we samen proberen te achterhalen waar de branderige lucht vandaan kwam. Ook zij rook buiten en in de hal, maar kwam ook tot de conclusie dat het uit de keuken kwam. Ondertussen was ik ook al in alle kastjes gaan ruiken en merkte ik op dat de geur heel erg uit het kastje vandaan kwam bij ons onder de afwasbak. Mijn huisgenootje besloot om even bij de onderburen aan te bellen, die niet thuis bleken te zijn, de buurman daaronder vertelde dat er mensen in de tuin aan het bbq’en waren, maar die geur kwam niet overeen met onze geur in de keuken. We besloten het even te laten en af te wachten of de geur zou weggaan. Na ruim twee uur werd de geur nog sterker en was ik ondertussen al aan het bellen geweest met mijn ouders voor advies. Het algemeen brandweer nummer hadden we al gebeld, maar die lijn is open tot 17:00 en ook stadgenoten konden we om deze reden niet bereiken voor advies. Mijn vader kwam met het advies om het algemeen politie nummer dan maar te bellen die ons heeft doorverbonden met de brandweer. Nadat we een omschrijving hadden gegeven van de geur, zei de man aan de telefoon:”we komen eraan om onderzoek te doen”. Enkele minuten later hoorde ik van veraf een brandweersirene aankomen, meteen zei ik tegen mijn huisgenoot:”dit is toch niet voor ons, toch?”. We hadden nooit verwacht dat de brandweer gelijk met een brandweerauto en sirenes zou aankomen rijden.

De brandweermannen kwamen bij ons naar boven en begonnen gelijk met de zin:”pannetje op het vuur”. Ik snapte letterlijk niet wat ze hiermee bedoelde, aangezien wij bewust nog niks op het vuur hadden gezet of gehad. Ik moest eigenlijk ook wel een beetje lachen door deze zin. De man ging naar de onderverdieping en vroeg aan de bewoners daarnaast of hij misschien op het balkon mocht klimmen van hun buren. De hele familie van de onderburen stond in de hal, ze wisten van niks. De brandweerman was ondertussen al zijn acrobatische kunsten aan het uitvoeren en was op het balkon van onze onderburen geklommen. Hij schreeuwde nu ook weer ”pannetje op het vuur”. Hoe ze binnen zijn gekomen heb ik nooit gezien, maar de deur is in ieder geval nog heel. Ik en mijn huisgenoot waren onwijs opgelucht dat al deze ophef niet voor niet was.. Ik was ondertussen naar beneden gelopen om de buren op de hoogte te brengen. De brandweer kwam even later uit het appartement van onze onderburen en vertelde dat we optijd hadden gebeld. Als we niks hadden gedaan had ons gebouw in de brand kunnen staan.

 

Comments

comments

Leave a Reply