Lifestyle

5 tips om te studeren

Hele boeken in drie weken uit je hoofd moeten leren. Hoe kan je dit nou op een slimme manier doen, waarmee je niet in de stress raakt, maar meer overzicht creëert en je tentamen haalt?

Na drie tentamens heb ik voor mijzelf een manier aangeleerd die voor mij werkt om mijzelf voor te bereiden voor een tentamen. Ik deel dan ook graag met jullie hoe ik mijzelf voorbereid voor een tentamen en hoe ik de stof leer.

TIP 1: 

Zoek een plek waar je goed kan focussen en waar je geconcentreerd kan leren. Voor mijzelf helpt het heel erg om gewoon aan een bureau te zitten, waarmee ik dus het idee krijg dat ik echt iets moet gaan doen. Ik merk dat als ik op mijn bed ga zitten en dan wil leren dat ik sneller ben afgeleid of de stof niet goed opneem.

TIP 2:

Weet wat je moet leren. Meestal moet je van het boek niet alle hoofdstukken lezen. En als je dit al wet moet, dan zijn het nooit alle paragraven. Tijdens de lessen vertelt je docent wat belangrijk is, zie dit als een rode draad. En ga vanuit zijn lessen samenvatten en je verdiepen in de stof.

TIP 3:

Maak aantekeningen tijdens de les en noteer voorbeelden die de docent noemt. Ik merk dat wanneer ik een voorbeeld bij een bepaald begrip heb ik het veel makkelijk onthoud.

TIP 4:

Begin met samenvatten en lezen vanaf les 1. Je docent maakt niet zomaar een planning en geeft ook niet voor de lol hoofdstukken op ter voorbereiding van de volgende les. Wanneer je goed voorbereid naar een les gaat, zul je merken dat je bepaalde punten terug hoort komen in de les en dat je deze punten herkend doordat je de hoofdstukken hebt gelezen. Na een les meteen samenvatten is super handig. Zo maak je tijdens de lesperiode van het vak al je samenvatting, leer je elke week steeds meer en hoef je op het einde van de lesweken alleen nog je samenvatting door te lezen om te leren.

TIP 5: 

Beloon jezelf. Zet je timer van je mobiel op bijvoorbeeld 1 uur of 1,5 uur. Zeg tegen jezelf dat wanneer de tijd om is je bijvoorbeeld één aflevering mag kijken van je favoriete serie. Of dat je iets lekkers mag eten.

Heb jij nog tips voor het leren van tentamens?

Liefs,

Mendie

Comments

comments

3 Comments

 1. Chelsey

  December 19, 2016 at 12:55 pm

  Handige tips! Ik heb ook gemerkt dat ik heel handig is om de stof voorafgaand van de les te lezen. Helpt zeker goed!

  1. mendiewijker

   December 20, 2016 at 2:17 pm

   Ja! je bent dan veel langere periode bezig waardoor je het stukje voor stukje opneemt. Heb je er ook gelijk meer aan voor later 🙂

 2. Nieuwjaar vieren met Lil Kleine? | Mijn week in foto’s #3 – mendiewijker

  January 4, 2017 at 1:21 pm

  […] voor mijn tentamen nog aan het doen ben. Als je wilt weten hoe ik mijn tentamens leer dan kan je hier klikken voor mijn artikel:  5 tips om te […]

Leave a Reply